3D nyomtatás

A Herz Hungária Kft. üllői telephelyén a hőlégtechnikai és műanyagipari kereskedelmi tevékenységen kívül, FFF (Fused Filament Fabrication) azaz szálhúzásos technikával működő 3D nyomtatásra alkalmazható filamentgyártás is zajlik. A gyártási projekt 2012-ben kezdődött a 2004-ben átadott épületünk kibővítésével.

 A gyártás során mind a granulátum, mind a színezék speciálisan nyomtatószálak készítéséhez lett kifejlesztve. Csak tiszta alapanyaggal dolgozunk, nem kerül bele regranulátum, így minősége minden esetben a legmagasabb elvárásoknak felel meg. Az átmérő és az ovalitás mérése, valamint ellenőrzése 2 tengelyes lézeres mérőfejjel történik. Felszerelt laborunkban további vizsgálatokkal ellenőrizzük a minőséget. 

Jelenleg raktárról elérhető anyagok: PLA, PLA-HT, ABS, PETG, PMMA, ASA, PC+PBT, PA12H, PA12W, TPS, HIPS, PVA 1,75 és 2,9 mm-es átmérőben. Igény esetén vállalunk egyedi gyártást és bérmunkát is. Amennyiben szeretné kipróbálni termékeinket, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy mintát küldhessünk teszteléséhez.

Anyag jellemzők:

A PLA alacsony hőmérsékleten olvadó műanyag, ezért nem zsugorodik nagy mértékben a nyomtatás utáni hőmérsékletváltozás miatt. Környezetbarát, mivel természetes anyagokból származik és bomlandó, illetve környezetkímélő az alapanyag előállításának folyamata is.

A PLA-HT a PLA filament továbbfejlesztett változata, mely egyesíti a többi anyag jó tulajdonságait a PLA egyszerű nyomtathatóságával. A PLA-HT ütés- és hőállóbb, mint a megszokott PLA. A PLA-HT hőkezelés után éri el kiváló tulajdonságait. Ütésállósága akár a 15-ször is magasabb, mint az általános PLA-é, vagy 2,2-szer erősebb, mint az ABS. Hőállósága hőkezelés után akár a 100 fokot is elérheti, így a PLA-HT mechanikus alkatrészek készítésére is alkalmas.

Az ABS nehezebben kezelhető anyag, főként mert nagyobb hőfokon olvad, mint a PLA, ezért nyomtatása melegített tálcát igényel. Nagyon könnyű és erős anyag, magas hő és ütésállósággal. 

A PETG előnye, hogy víztiszta, ezáltal divatos transzparens színekben is tudjuk gyártani. Kopás és ütésállósága lehetővé teszi az iparban való felhasználást, rugalmasabb a PLA-nál, nehezebben törik. Nem vetemedik és alacsony tárgyasztal hőmérséklettel is nyomtathatunk, valamint szagtalan.

A PMMA víztiszta, esztétikus és karcálló. A nagyfokú hőtűrő képessége (-20°C - +70°C) és ütésállósága teszi az egyik legkiemelkedőbb nyomtatószállá. A fogtechnikában is alkalmazzák szövetbarát tulajdonsága miatt.

Az ASA filament kimagaslóan ütésálló, hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ABS. Kiváló és karcálló felülete van a kinyomtatott tárgyaknak.  Vegyszereknek, az UV sugárzásnak, valamint az időjárási viszontagságoknak is ellenáll. Magasabb hőmérsékleten formatartóbb, mint az ABS. Ideális műszaki területen és kültéri felhasználásra is. 

A PC+PBT egyesíti a két alapanyagának jó tulajdonságait: a PC ütésálló és karcolásálló, a PBT nagy szilárdságú és viszonylag kopásálló. A PC + PBT még alacsony hőmérsékleten is nagy keménységet nyújt, jó kémiai ellenálló képességgel rendelkezik, könnyen lakkozható, festhető, és alacsony nedvszívó képességű.

A PA 12 H és a PA 12 W rendkívül nagy ütésállósággal és ütés szilárdsággal rendelkezik, még jóval fagypont alatt is. Ellenállása jó a zsírokkal, olajokkal, üzemanyagokkal, hidraulikus folyadékokkal, sok oldószerrel, valamint a só-oldatokkal és más vegyszerekkel szemben. Kiváló a terhelési repedés-állósága. A H egy merevebb a W pedig egy rugalmasabb típust jelöl.

 

A PAHT-CF technikai filament amely szénszállal töltött PA12. A szénszálak minimalizálják a zsugorodást, így a vetemedés nagy mértékben csökken. Nagy szilárdság és magas hőállóság jellemzi.

 

TPS Puha, rugalmas filament. Tömítőgyűrűkét használják gépekben, vagy akár egy prototípus markolataként - a TPS filament számos célra felhasználható.

A HIPS a sztirol félék közül a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal bíró, magas ütésállóságú anyag. Alátámasztásként használatos összetettebb geometriájú tárgyak esetében.

 

A PVA szál tökéletes támaszték anyag. A PVA vízben oldható, ezért könnyen eltávolítható a kinyomtatott tárgyról. A PVA szál könnyen nyomtatható és könnyen megmunkálható. PLA-val jól kombinálható.ADATLAPOK:

 

Rendeléshez kattintson ide:

WEBSHOP