Herz Hungária Kft.

A Herz Hungária Kft. üllői telephelyén a hőlégtechnikai és műanyagipari kereskedelmi tevékenységen kívül, FFF (Fused Filament Fabrication) azaz szálhúzásos technikával működő 3D nyomtatásra alkalmazható filamentgyártás is zajlik. A gyártási projekt 2012-ben kezdődött a 2004-ben átadott épületünk kibővítésével.

A gyártás során mind a granulátum, mind a színezék speciálisan nyomtatószálak készítéséhez lett kifejlesztve. Csak tiszta alapanyaggal dolgozunk, nem kerül bele regranulátum, így minősége minden esetben a legmagasabb elvárásoknak felel meg. Az átmérő és az ovalitás mérése, valamint ellenőrzése 2 tengelyes lézeres mérőfejjel történik. Felszerelt laborunkban további vizsgálatokkal ellenőrizzük a minőséget. 

Jelenleg raktárról elérhető anyagok: PLA, PLA-HT, ABS, PETG, PMMA, ASA, PC+PBT, PA12H, PA12W, TPS, HIPS, PVA 1,75 és 2,9 mm-es átmérőben. Igény esetén vállalunk egyedi gyártást és bérmunkát is. Amennyiben szeretné kipróbálni termékeinket, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy mintát küldhessünk teszteléséhez.

Anyag jellemzők:

PLA alacsony hőmérsékleten olvadó műanyag, ezért nem zsugorodik nagy mértékben a nyomtatás utáni hőmérsékletváltozás miatt. Környezetbarát, mivel természetes anyagokból származik és bomlandó, illetve környezetkímélő az alapanyag előállításának folyamata is.

PLA-HT a PLA filament továbbfejlesztett változata, mely egyesíti a többi anyag jó tulajdonságait a PLA egyszerű nyomtathatóságával. A PLA-HT ütés- és hőállóbb, mint a megszokott PLA. A PLA-HT hőkezelés után éri el kiváló tulajdonságait. Ütésállósága akár a 15-ször is magasabb, mint az általános PLA-é, vagy 2,2-szer erősebb, mint az ABS. Hőállósága hőkezelés után akár a 100 fokot is elérheti, így a PLA-HT mechanikus alkatrészek készítésére is alkalmas.

Az ABS nehezebben kezelhető anyag, főként mert nagyobb hőfokon olvad, mint a PLA, ezért nyomtatása melegített tálcát igényel. Nagyon könnyű és erős anyag, magas hő és ütésállósággal. 

PETG előnye, hogy víztiszta, ezáltal divatos transzparens színekben is tudjuk gyártani. Kopás és ütésállósága lehetővé teszi az iparban való felhasználást, rugalmasabb a PLA-nál, nehezebben törik. Nem vetemedik és alacsony tárgyasztal hőmérséklettel is nyomtathatunk, valamint szagtalan.

PMMA víztiszta, esztétikus és karcálló. A nagyfokú hőtűrő képessége (-20°C – +70°C) és ütésállósága teszi az egyik legkiemelkedőbb nyomtatószállá. A fogtechnikában is alkalmazzák szövetbarát tulajdonsága miatt.
Az ASA filament kimagaslóan ütésálló, hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ABS. Kiváló és karcálló felülete van a kinyomtatott tárgyaknak.  Vegyszereknek, az UV sugárzásnak, valamint az időjárási viszontagságoknak is ellenáll. Magasabb hőmérsékleten formatartóbb, mint az ABS. Ideális műszaki területen és kültéri felhasználásra is. 

PC+PBT egyesíti a két alapanyagának jó tulajdonságait: a PC ütésálló és karcolásálló, a PBT nagy szilárdságú és viszonylag kopásálló. A PC + PBT még alacsony hőmérsékleten is nagy keménységet nyújt, jó kémiai ellenálló képességgel rendelkezik, könnyen lakkozható, festhető, és alacsony nedvszívó képességű.

A PA 12 H és a PA 12 W rendkívül nagy ütésállósággal és ütés szilárdsággal rendelkezik, még jóval fagypont alatt is. Ellenállása jó a zsírokkal, olajokkal, üzemanyagokkal, hidraulikus folyadékokkal, sok oldószerrel, valamint a só-oldatokkal és más vegyszerekkel szemben. Kiváló a terhelési repedés-állósága. A H egy merevebb a W pedig egy rugalmasabb típust jelöl.

TPS Puha, rugalmas filament. Tömítőgyűrűkét használják gépekben, vagy akár egy prototípus markolataként – a TPS filament számos célra felhasználható.

HIPS a sztirol félék közül a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal bíró, magas ütésállóságú anyag. Alátámasztásként használatos összetettebb geometriájú tárgyak esetében.

PVA szál tökéletes támaszték anyag. A PVA vízben oldható, ezért könnyen eltávolítható a kinyomtatott tárgyról. A PVA szál könnyen nyomtatható és könnyen megmunkálható. PLA-val jól kombinálható.